Een omscholingstraject, hoe gaat dat in zijn werk?

Een omscholingstraject is de route die je volgt om aan de slag te gaan in een heel andere functie. Wil je een ander beroep uitoefenen dan waarvoor je bent opgeleid of waar je werkervaring in hebt, dan is omscholing meestal nodig.

Wil jij je laten omscholen en vraag je je af wat het omscholingstraject inhoudt? Lees dan verder en laat je inspireren door verhalen van anderen die zich hebben laten omscholen.

Omscholen, kennis opdoen in een ander vakgebied

Werk je in de zorg en wil je graag aan het werk als developer? Werk je in de openbaar vervoer en wil je graag docent worden op een middelbare school? Of ben jij nu fietsenmaker en wil je graag verkeerskundige worden?

Wat jouw plannen ook zijn, je zult eerst een paar dingen moeten regelen voordat het zover is en jij in een ander vakgebied aan de slag kunt. Om aan de slag te gaan in een ander beroep, moet je tenminste rekening houden met de volgende dingen:

  • Motivatie
  • Opleiding
  • Werkervaring
  • Een werkgever
  • Budget
  • Tijd

Lees verder voor een toelichting van deze punten.

Motivatie voor omscholing

Waarom wil jij een omscholingstraject ingaan en wat wil je bereiken? Aan het werk gaan in een ander beroep en de weg daar naartoe, dat kost wat. Energie, tijd, geld, en wie weet wat er nog meer nodig is voor jouw nieuwe beroep. Zonder motivatie kom je daar niet. Jouw motivatie moet groot genoeg zijn om een omscholingstraject succesvol te doorlopen.

Denk daarom goed na voordat je besluit het omscholingstraject in te gaan en te gaan voor die nieuwe baan. Waarom wil je het graag? Maak dat voor jezelf glashelder en blijf dat voor ogen houden.

Opleiding

Voor de meeste banen is opleiding nodig. Als omscholer heb je vaak te maken met andere omstandigheden dan studenten van een jaartje of 18. Je zit al in een werksituatie, wat natuurlijk veel tijd in beslag neemt. Bovendien heb je allerlei verplichtingen die niet even wijken voor een studie.

Daarom zijn veel omscholers kritisch naar de opleiding die ze willen volgen om de benodigde kennis op te doen voor hun nieuwe baan.

Je hebt keuze uit een aantal varianten:

Een erkend mbo-, hbo- of wo-diploma halen.

Een opleiding die meestal een aantal jaren duurt. In sommige vakgebieden is het nog steeds noodzakelijk om een officieel mbo-, hbo- of wo-diploma te halen. Kies je voor deze opleidingsvorm, dan kun je vaak kiezen om de opleiding ook in deeltijd te volgen, als duale studie of bbl-variant. Zo kun je in de jaren dat je aan het studeren bent, ook gelijk werken.

Snel en efficiënt omscholen met cursussen

In veel beroepsgroepen is men al lang blij met sollicitanten die het werk willen doen. Natuurlijk moet je weten wat je doet, maar officieel mbo-, hbo-, of wo-papiertje is steeds minder vaak een vereiste. Door het volgen van cursussen die jou heel doelgericht leren wat je moeten weten, kun je veel sneller aan het werk in jouw nieuwe functie.

Leren in de praktijk

Voor sommige beroepen is het niet noodzakelijk aanvullende opleidingen te volgen. Je kunt het werk leren van collega’s en direct aan de slag. Dit zijn meestal de beroepen waarbij je geen complexe werkzaamheden uitvoert, maar waar je met je handen bezig bent.

Welk opleidingstype voor jou de beste is, is afhankelijk van het beroep dat je wilt gaan doen. Je kunt dit het beste achterhalen door mensen te vragen die al het beroep uitoefenen of contact op te nemen met een bedrijf waar je graag zou willen werken. Je krijgt van hen vaak een ander antwoord dan wanneer je dezelfde vraag stelt aan een opleider.

Werkervaring opdoen

Afhankelijk van het beroep dat je wilt gaan doen, is het opdoen van ervaring belangrijk. Je wordt geen chirurg zonder de handelingen eerst te oefenen. Datzelfde geldt voor veel technische beroepen. Het meeste leer je in de praktijk.

Tijdens een omscholingstraject kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld stages te lopen. Er zijn ook werkgevers die jou graag al aannemen zonder die ervaring en jou onder begeleiding van collega’s de benodigde praktijkervaring op laten doen.

Werkgever

Er zijn maar weinig mensen die een omscholingstraject doorlopen en daarna direct als zelfstandige aan de slag gaan. Om aan de slag te gaan in jouw nieuwe beroep, heb je dus een werkgever nodig.

Afhankelijk van hoe jij jouw omscholingstraject uitstippelt, zoek je die werkgever voor of nadat je een opleiding hebt gevolgd. Kies je voor de route waarbij je gaat voor een voltijd mbo-, hbo- of wo-opleiding, dan volgt het zoeken van een werkgever na het behalen van je diploma.

Kies je ervoor om in jouw nieuwe beroep aan het werk te gaan door het leren en werken te combineren als dat mogelijk is, dan zijn er vast werkgevers die jouw opleidingstraject wel willen regelen en financieren. In dat geval zoek je dus eerst een werkgever en kijken jullie samen naar de opleidingsmogelijkheden.

Budget

Omscholing kost geld. Natuurlijk is het de bedoeling dat het zichzelf linksom of rechtsom terugverdient, maar in eerste instantie zal er geïnvesteerd moeten worden in jouw carrièreswitch. Afhankelijk van hoe jij kiest het omscholingstraject aan te pakken, zul je zelf geld moeten investeren om die carrièreswitch te kunnen maken, of kun je je werkgever vragen hierin bij te dragen of het te bekostigen.

Ook kun je kijken naar opties om jouw opleidingskosten te betalen met behulp van een lening. Ga je voor een erkend mbo-, hbo- of wo-diploma, dan kun je onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet.

Daarnaast zijn allerlei subsidies in Nederland om mensen te helpen een overstap te maken. Naast algemene subsidies, zoals het STAP-budget dat in 2022 en 2023 gold, zijn er verschillende subsidiemogelijkheden voor werkgevers en specifieke branches.

Tijd

Het laatste wat er nodig is bij een omscholingstraject is de factor tijd. Hoeveel tijd het jou kost om aan het werk te gaan in een ander beroep, is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Kies je voor een omscholingstraject, waarbij je met korte cursussen en leren in de praktijk jouw nieuwe beroep instroomt? Dan kun je vrijwel direct aan de slag en kost het je weinig tijd.

Wil jij aan de slag in een hele specialistische functie, waar veel kennis voor nodig is. Reken er dan maar op dat jouw omscholing niet in dagen uit te drukken is, maar eerder in jaren.

Omscholingstraject naar techniek in enkele cursusdagen

Overweeg jij een omscholingstraject om in de techniek aan het werk te gaan? Wil je bijvoorbeeld monteur of installateur worden? Dan kun je via TechniekOpleiding.nl heel praktisch jouw omscholing regelen.

Voor verschillende technische beroepen waarvan het UWV heeft aangegeven dat hier veel baankansen voor zijn, hebben we kant-en-klare opleidingstrajecten voor je klaarstaan. Door deze te volgen, kun direct aan de slag in jouw nieuwe baan.

aircomonteur worden in 7 cursusdagen

elektromonteur worden in 5 cursusdagen

operator worden in 7 cursusdagen

koelmonteur worden in 7 cursusdagen

ventilatiemonteur worden in 7 cursusdagen

warmtepompmonteur worden in 7 cursusdagen

Doordat deze omscholingstrajecten zo kort zijn en je vrijwel direct inzetbaar bent boor een bedrijf, zijn er veel bedrijven die jouw omscholingstraject wel willen financieren.

Omscholingstraject, hoe pak jij het aan?

Op deze pagina heb je gelezen waar je rekening mee moet houden als je graag wilt omscholen naar een ander beroep. Techniekopleiding.nl helpt mensen omscholen naar de techniek. Maar ook als je geen technische baan wilt, hebben we meer nuttige informatie voor jou.

Lees ook:

Carrièreswitch maken, hoe doe je dat?

Carrièreswitch oké, maar wat dan?

Met een EVC-traject sneller aan het werk in een ander beroep

Omscholingstraject, inspiratie en motivatie opdoen

Wil jij iets totaal anders gaan doen, maar kijk je op tegen een omscholingstraject? Laat je dan inspireren en motiveren door anderen die hiervoor gekozen hebben. Lees de verhalen van anderen die een omscholingstraject hebben doorlopen.

Lees de verhalen van andere omscholers

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001