Dennis Westerink
Van Filiaalmanager naar Servicetechnicus
De techniek wordt gezien als een echte mannenwereld. Maar waarom eigenlijk? Kun je als vrouw niet ook makkelijk in de techniek aan de slag? En wat kun je als werkgever doen om meer vrouwelijke collega’s te trekken?
Dat het uitmaakt in de technieksector, of in elk geval uit heeft gemaakt, zien we terug in de man-vrouw-verdeling. Slechts 16% van alle technische functies is ingevuld door vrouwen. Bovendien zijn vrouwen in de techniek relatief vaker hoog opgeleid en hebben zij andere functies. Je ziet ze nóg minder op de werkvloer.
Maar waarom?
We noemden het net al even. In de technische sector is parttime werken vaak geen optie. Maar soms is fulltime werken juist geen optie. Bijvoorbeeld als er een kleintje komt, of als medewerkers mantelzorg moeten verlenen.
Daarnaast willen ook de jongere generaties, de Millenials en Generatie Z, liever niet fulltime werken. Zij zoeken naar betekenisvol werk, dat prima te combineren is met andere dingen die zij belangrijk vinden. 40-uur doorhalen, huishouden, boodschappen, sociale ‘verplichtingen’ én fris en fruitig de nieuwe werkweek in proberen te gaan? Daar past deze generatie voor.
Voor meerdere groepen is de voltijdcultuur een bottleneck. Bedrijven in de techniek zouden kritisch naar hun werkschema’s moeten kijken. Kan 1 FTE niet door 2 personen ingevuld worden? Is het écht een bezwaar als iemand alleen tijdens schooltijden werkt?
Vrouwen denken (meestal ten onrechte) dat het werken in de techniek zwaar is. Dat je er vieze handen van krijgt en techniek moeilijk is. (Bron: Techbarometer 2023)
Dat imago zit de technische branche al tijden dwars. Want dit beeld is een stereotype dat gecreëerd is, maar (meestal) niet strookt met de werkelijkheid.
Desalniettemin blijkt dat van de mensen die een carrièreswitch overwegen, 33% van de mannen wel in de techniek zou willen werken, tegenover 15% van de vrouwen. Het imago van de technieksector wordt grotendeels als oorzaak hiervan gezien.
Veel bedrijven doen ook niet hun best hier verandering in te brengen. Vaak onbewust. Terwijl je in marketing- en communicatie, met wat aanpassingen, andere toekomstige collega’s kunt aanspreken.
Bestaat jouw communicatie ook uit plaatjes van techniek? En staan daar zelden gezellig lachende collega’s tussen? Dan spreek je potentiële nieuwe collega’s die meer vrouwelijke eigenschappen bezitten minder aan. Onbewust dragen veel bedrijven bij aan het in stand houden van het imago.
Waarom is het lage percentage vrouwen ongewenst en zouden we dit anders willen zien? Ten eerste is er zo’n tekort aan technici, dat iedereen die gemotiveerd is en in de techniek wil werken, welkom is. Gezien het lage percentage vrouwen in de techniek, zit hier veel potentie.
Daarnaast zorgt meer diversiteit ook voor een grotere denkkracht. Mensen zijn creatiever en komen tot andere oplossingen, wat bijdraagt aan betere bedrijfsresultaten. Teams met mannen én vrouwen, presteren beter.
Hoewel de techniek nog steeds wordt bestempeld als een mannenwereld, en veel bedrijven hier onbewust ook nog steeds aan meewerken, zijn vrouwelijke collega’s meer dan welkom in de techniek. Ja, het vergt soms een cultuurverandering om vrouwen zich ook welkom te laten voelen, maar het werken in de techniek is niet typisch mannenwerk of vrouwenwerk. Voor zover dat überhaupt bestaat.
Wil je als vrouw (of man) graag switchen naar de techniek, dan kun je binnen enkele dagen al functioneel inzetbaar zijn en in een toffe technische functie aan de slag gaan. Zo kun je na 5 tot 7 cursusdagen al een de slag als aircomonteur, elektromonteur, koelmonteur, operator, ventilatiemonteur of warmtepompmonteur.
Wil je graag werken in een andere technische functie? Neem dan contact op met onze studieadviseurs. Zij helpen jou graag de overstap te maken.
Laat je inspireren door de verhalen van Martine, Michelle en Francisca, die ervoor kozen om een carrièreswitch te maken naar de techniek.
Lees hun ervaringen!
Van Filiaalmanager naar Servicetechnicus
Van Thuiszorgmedewerkster naar Onderhoudsmonteur cv
Van Stalmedewerker naar Servicemonteur cv
Ontwikkeladvies
Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.