Michelle Bourgonje
Van Stalmedewerker naar Servicemonteur cv
Werken in de techniek… Is dat mogelijk zonder diploma? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt. En het antwoord daarop is: ‘ja’. Als je geen 4 jaar wilt of kunt studeren, kun je ook zonder diploma al aan de slag in de techniek. Zeker nu het tekort aan technici zo groot is, zijn bedrijven op zoek naar gemotiveerde mensen met technische affiniteit en de wil om te leren.
De techniek heeft al jaren te kampen met een tekort aan instroom van nieuwe medewerkers. Maar de laatste tijd nemen steeds meer mensen het besluit om in de techniek te gaan werken. Technische functies worden goed betaald. Bovendien is er altijd werk in de techniek, de techniek is een hele kansrijke sector.
In de techniek kun je zonder afgeronde mbo-opleiding aan de slag door jezelf functioneel inzetbaar te maken.
Als je de overstap wilt maken naar een baan in de techniek, kun je door het volgen van een aantal korte cursussen, jezelf al veel basisbeginselen uit de techniek eigen maken. Met deze basisbeginselen ben jij al in staat bent om (onder begeleiding) bepaalde werkzaamheden uit te voeren binnen het bedrijf waar je gaat werken. Kortom: jij bent dan functioneel inzetbaar (FIP).
Dat is het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel: de werkdruk van een storingsmonteur Airco-VRF systemen moet omlaag. In plaats van een extra specialist aan te nemen, kiest het bedrijf voor een Functioneel Inzetbaar Persoon die in staat is het routinematige werk van de specialist over te nemen. En die FIP? Misschien dat jij dit wel bent!
Een voorbeeld van hoe je na het volgen van één of enkele korte cursussen snel aan het werk kunt in de techniek, is hoe je na 6 cursusdagen al als FIP aan de slag kunt als eerstelijns onderhoudsmonteur van aircosystemen.
Je start met 4-daagse cursus Aircotechniek – basis, waarvan je 2 dagdelen in het practicum doorbrengt. Daarna volg je de 1-daagse cursus VCA Basisveiligheid en vervolgens de 1-daagse cursus NEN 3140 voldoende onderricht persoon. En dan….? Aan de slag!
Dan meld je je aan voor de 8-daagse cursus Airco- en VRF-installaties, gevolgd door de 2-daagse cursus NEN3140 Vakbekwaam persoon. Na het volgen van deze aanvullende cursussen kun je zelfstandig aan schakelkasten werken, Airco- en VRF-installaties repareren, onderdelen vervangen en in airco- en VRF-installaties in gebruik nemen, storingen opsporen en verhelpen en planmatig onderhoud en inspecties uitvoeren.
Jouw werkgever heeft er binnen een jaar een ervaren monteur bij, die vanaf de eerste dag als FIP bij de klant inzetbaar is geweest!
Wil je onderzoeken of een baan in de techniek iets voor jou zou kunnen zijn? Doe dan de affiniteitentest en je ontdekt het snel! Blijkt dat een baan in de techniek echt iets voor jou is, dan loont het altijd de moeite om te onderzoeken of jouw omscholing op de één of andere manier vergoed kan worden. Misschien draagt je nieuwe werkgever de kosten voor je opleiding? Is dat niet het geval, onderzoek dan of er wellicht subsidies zijn waar je aanspraak op kunt maken.
Het team van Techniekopleiding.nl helpt je graag bij de keuze van de juiste cursussen. Neem gerust contact op!
Lees hun ervaringen!
Van Stalmedewerker naar Servicemonteur cv
Van Filiaalmanager naar Servicetechnicus
Van Magazijnmedewerkster naar Monteur
Ontwikkeladvies
Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.