Kasgroeit is een initiatief van de vakbonden en werkgeversorganisaties uit de glastuinbouw. De missie van Kasgroeit? Het bevorderen van werken, leren en ontwikkelen in de glastuinbouw. We spreken met Martijn van Velzen, Adviseur arbeidsmarkt bij Kasgroeit. Hij vertelt ons meer over het project ‘Sleutel aan je toekomst in de kas’. In 2019 startte een groep van 8 deelnemers dit traject en met succes!
“In de glastuinbouw is er een grote behoefte aan mensen; aan technisch opgeleide medewerkers, maar ook aan specialisten in andere vakgebieden, zoals sales, marketing, ICT, logistiek en HR. Wat veel mensen niet weten, is dat de sector veel hypermoderne en innovatieve bedrijven kent die wereldwijd zorgen voor prachtige bloemen, planten, groente en fruit. Nederland is daarin koploper in de wereld. Dat biedt dus heel veel kansen en mogelijkheden voor de toekomst,” aldus Martijn.
“De glastuinbouw is zoveel meer dan wat glazen kassen waar bloemen, groenten of plantjes in groeien. Er gaat een techniek schuil achter deze bedrijven, daar staan veel mensen niet bij stil. Daarbij is het een zeer dynamische branche, want je werkt met een levend product dat om bepaalde condities vraagt. Als opeens de dakramen niet willen sluiten, dan is jouw werkdag als technicus pas voorbij als het probleem verholpen is, ” legt Martijn enthousiast uit.
20 openstaande technische vacatures
“Werkgevers uit de branche kunnen op onze website kosteloos hun vacatures plaatsen. Op een gegeven moment stonden er 20 vacatures open voor technisch personeel en die werden niet ingevuld. Dat was voor ons reden om te onderzoeken of we op een andere manier mensen konden werven. Samen met 10 werkgevers besloten we een leer-/werktraject op te zetten om zij-instromers te stimuleren: mensen vanuit andere branches, met affiniteit voor techniek en interesse in onze sector.”
Twee rechterhanden
“We zochten mensen die ‘hobbymatig handig’ waren; mensen met twee rechterhanden, die thuis ook zelf een technisch klusje uitvoeren als er eens wat gerepareerd moet worden. Of mensen die bijvoorbeeld in het verleden een technische opleiding hebben gevolgd, maar daar niets mee doen. Uiteindelijk gingen we met 8 deelnemers het traject in. Zij kregen een jaarcontract en liepen eerst een aantal weken mee met een ervaren collega ( ‘maatje op de werkvloer’) om zo kennis te maken met de sector en het reilen en zeilen binnen het glastuinbouwbedrijf. Daarna gingen ze één dag in de week op cursus om hun technische vaardigheden te ontwikkelen. Door die paar weken praktijkervaring werd de lesstof meteen herkenbaar. Dat maakt het makkelijk het geleerde direct te koppelen aan de dagelijkse praktijk.”
Na 2 cursusmodules functioneel inzetbaar
“Samen met opleider ROVC werd een leerlijn ontwikkeld die in totaal uit 6 modules bestaat, waarvan de eerste 2 modules vallen onder het leer-/ werktraject. Daarin maken de deelnemers kennis met de processen en -technieken in de glastuinbouw. De eerste module duurt 5 dagen, waarin de deelnemers leren over de rol van een operator in een glastuinbouwbedrijf en over de manier van werken. Ze leren eenvoudige, technische onderhoudstaken uit te voeren en veilig te werken.
De tweede module is een verdieping op de eerste, waarin de deelnemers de machines beter leren kennen en inspecties en eerstelijns onderhoud uitvoeren. Ze leren meer over automatisering, over sensoren en schakelingen. Na deze 9 daagse cursus zijn de deelnemers op het glastuinbouwbedrijf al goed functioneel inzetbaar en groeien ze in de praktijk door in hun kennis en ervaring. Na deze twee modules is het aan de deelnemer en de werkgever om te bepalen of - en zo ja welke -vervolgmodules er gevolgd worden. Er is de keuze uit twee stromen: Mechanische specialisatie en de Elektrische specialisatie. Beide stromen bestaan uit 2 modules.”
En hoe gaat het nu met de deelnemers van 2019?
“Van de 8 deelnemers die in 2019 zijn gestart, zijn er nog 6 werkzaam in de glastuinbouw – allemaal inmiddels met een vast contract en ze zijn gestart met de vervolgmodule Elektrisch schakelen. De branches waar zij vandaan komen lopen uiteen. Een deelnemer werkte bijvoorbeeld al jaren als afdelingsmanager groente bij Albert Heijn, maar hij had wel een technische opleiding gevolgd. Hij kwam in ons leerwerktraject terecht, omdat hij toch een carrièreswitch wilde maken richting de techniek en zit nu helemaal op zijn plaats in een technische functie in de glastuinbouw! Ja, daar zijn wij natuurlijk enorm trots op – daar doen we het voor!” lacht Martijn.
“En een ander mooi voorbeeld: twee deelnemers zijn samen bij een glastuinbouwbedrijf het leer-/werktraject ingegaan met de opdracht de technische ruimte op orde te brengen. Het bedrijf gaf ze geheel de vrije hand. Die jongens hebben dat fantastisch gedaan – ze hebben alles gereorganiseerd in een kastensysteem, een fraaie balie gemaakt waar het personeel zich kan melden; één van die jongens kwam uit de bouw, dus die vaardigheden kwamen ook weer uitstekend van pas. Ook alle processen hebben ze samen op orde gebracht. Kortom: missie volbracht en zij werken daar nog steeds.”
De toekomst
“Inmiddels zijn we gestart met de werving van een nieuwe groep kandidaten voor de deelnemende bedrijven aan het project ‘Sleutel aan je toekomst in de kas 2021’. We streven ernaar dat zij in het eerste kwartaal 2021 zullen starten met de opleiding,” besluit Martijn.