Werkgevers in de techniek staan voor dezelfde uitdagingen als het gaat om personeel. Vragen als: hoe trekken wij nieuwe technici aan? Hoe gaan we ze opleiden? En hoe zorgen we ervoor dat ze ook voor het bedrijf behouden blijven? staan centraal. Begin 2020 ging YER van start met een nieuw initiatief: het YER Talent Development Program Operations. Het bleek een succesformule te zijn.
“Het YER Talent Development Program Operations, afgekort als TDP, biedt organisaties kansen om nieuw talent te ontdekken, ontwikkelen én te behouden. We zitten met de eerste groep mensen nu ongeveer halverwege het traject en het verloopt voor alle partijen bovengemiddeld naar wens!” Aan het woord is Robert Hölzker, Team Lead Operations bij YER.
De missie
Begin 2020 heeft YER 9 jonge, technisch opgeleide mensen aangenomen met een opleiding en/of achtergrond in de autotechniek, luchtvaart, werktuigbouwkunde, mechatronica of elektrotechniek. De missie? Ervoor zorgen dat deze jonge talenten zich in 2 jaar tijd doorontwikkelen tot een succesvol engineer in de machinebouw, onderhoud of service. Alle trainees krijgen bij aanvang een vast dienstverband bij YER.
Robert vertelt: “We hebben bij onze klanten geïnventariseerd waaraan zij behoefte hebben en waar ze tegenaan lopen op het gebied van het invullen van hun vacatures. Alle organisaties ervaren de gevolgen van de schaarste op de technische arbeidsmarkt, maar daarbij hebben ze ook te maken met vergrijzing binnen het bedrijf zelf. Zowel bij de instroom als bij de uitstroom ontstaat er dus een uitdaging.”
Jong talent
“Het TDP- traject begint met het aanstellen van jonge talenten. YER zoekt en selecteert een groep praktisch ingestelde technici. In 2020 zijn we gestart met 9 mensen en voor 2021 is het doel om 20 mensen te werven. Wij richten ons hierbij dus specifiek op jong talent; technici met 0 tot maximaal 2 jaar werkervaring.
De groep trainees start met het volgen van drie trainingen: Elektrisch Schakelen, Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties – Laagspanning (NEN3140) en Servicemonteur als Ambassadeur. Door het volgen van deze cursussen wordt hun technische kennis in zeer korte tijd naar een professioneel niveau getild,” legt Robert uit.
Soft skills & business skills
“Maar als technician kom je er niet met alleen gedegen technische kennis,” vervolgt hij. “Je moet ook kunnen communiceren; zaken helder kunnen vastleggen in de administratie. Of problemen kunnen overbrengen aan collega’s of aan een klant. Of kunnen omgaan met een boze of ongeduldige klant. Je staat als technician veel zekerder in je schoenen als je geleerd hebt hoe je dit soort situaties moet aanpakken. Toch wordt aan die zogeheten ‘soft skills’ en ‘business skills’ op de reguliere opleidingen verhoudingsgewijs niet veel aandacht geschonken, terwijl ze voor een technician – en daarmee indirect ook voor werkgevers – echt wel van meerwaarde zijn. Daarom volgen de trainees parallel aan het vakinhoudelijke traject gedurende de 2-jarige looptijd van het TDP ook trainingen in soft skills en business skills.”
“Wanneer de trainees de drie trainingen aan het begin van het traject hebben afgerond, gaan we voor hen op zoek naar een passende en uitdagende opdracht, met een looptijd van 2 jaar. Na 2 jaar kan de werkgever de trainee vast in dienst nemen. Voor werkgevers is dit een aantrekkelijke formule, omdat ze zonder werkgeversrisico 2 jaar de tijd hebben om de trainee te leren kennen.”
Hoe bevalt het de trainees?
Ook de trainees zelf zijn enthousiast over de TDP-formule. Wij vragen drie trainees naar hun ervaringen:
Dirk Litjens – maintenance technician
Dirk Litjens, die via YER werkzaam is als maintenance technician bij MSD in Boxmeer, koos heel bewust voor een traineeship bij YER. “Ik had mijn mbo opleiding mechatronica afgerond en ik wilde mezelf heel graag blijven doorontwikkelen,” vertelt Dirk. “Maar de deeltijd hbo vond ik een te grote stap. Dit traineeship is dan een perfecte tussenoplossing. We begonnen meteen met een interessante, technische cursus.
Ik werk fulltime en om de paar weken volg ik – vaak in de avonduren – weer een training. Mijn werk als storingsmonteur bevalt mij heel goed. MSD is echt een high-tech bedrijf, dus ik heb met zowel mechanische, elektrische en pneumatische situaties te maken; die afwisseling vind ik mooi! We werken in een tweeploegenrooster, waarbij je of ’s ochtends om 06.00 uur begint of om 13.30 uur in de middag. Eén keer per 10 weken heb ik ‘consignatiedienst’; dan ben je ook ’s nachts oproepbaar in geval van calamiteiten. Het traject is mij tot nu toe echt heel goed bevallen.”
Jelle van den Broek - elektromonteur
Ook Jelle van den Broek is enthousiast. Hij werkt via YER bij ETW Breda als elektromonteur. Voordat hij bij YER begon, heeft hij zijn mbo opleiding mechatronica afgerond. “Ik wilde graag aan de slag, maar voor het werk dat ik wilde doen wordt vaak meer ervaring gevraagd. Door het traineeship werd dit wel mogelijk. In het begin kregen we praktijkgerichte, technische cursussen, waardoor ik meteen functioneel inzetbaar was bij ETW. Ook nu nog, gedurende het traject, hebben we periodiek een avondtraining,” legt Jelle uit.
“Ik ben heel blij met mijn baan bij ETW. Ik houd me voornamelijk bezig met het repareren van en onderhoud aan portaalkranen. Hiervoor reis ik ook veel naar het buitenland. Als ik in Nederland ben, voer ik detacheeropdrachten uit. Daardoor werk ik ook telkens weer op andere plaatsen. Die afwisseling vind ik enorm leuk!”
Nathan Stok – medewerker technische dienst
Nathan Stok werkt via YER bij Rainbow Kleinpak in De Lier als medewerker technische dienst. “Ik ben verantwoordelijk voor alle machines en andere technische zaken in het pand. Als er iets stuk is of niet werkt, dan repareer ik dat. Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken en als iets ook weer werkt of gemaakt is, dan geeft dat voldoening – daar word ik blij van!” lacht Nathan.
Voordat hij voor het traineeship koos, was hij eerder werkzaam als technisch specialist personenauto’s. Daarna heeft hij een zijsprong gemaakt en gewerkt als heftruckmonteur, totdat als gevolg van Corona zijn contract niet werd verlengd. “Toen ik over deze mogelijkheid bij YER las, besloot ik te solliciteren en tot nu toe heb ik hier zeker geen spijt van!”
Bundeling van krachten
“Het mooie van deze formule is de bundeling van krachten, waardoor er een win-win situatie ontstaat. De opleiders zorgen voor de persoonlijke ontwikkeling van de trainees, YER zorgt voor de persoonlijke begeleiding en de opdrachtgever zorgt voor uitdagende opdrachten die de trainee helpen zich vakgericht te ontwikkelen. De trainee heeft direct een baan en is er zeker van dat hij in 2 jaar tijd is opgeleid om als engineer in de machinebouw, onderhoud of servicedienst aan de slag te kunnen gaan. De werkgever heeft direct de beschikking over jong technisch talent, met de mogelijkheid om deze kracht na 2 jaar een vast contract te kunnen aanbieden.”