Van magazijnmedewerkster naar monteur

De techniek bood Francisca van Haaren veel betere baankansen

Francisca van Haaren werkt als onderhoudsmonteur ventilatie bij Feenstra in Capelle a/d IJssel. Als zij-instromer vanuit de koudetechniek kwam ze in de ventilatie terecht. Voordat Francisca in de techniek begon, werkte zij als magazijnmedewerkster. De betere kansen op een vaste baan in de techniek waren voor haar een belangrijke motivatie om de switch te maken.

“Voordat ik in de techniek ging werken, was ik magazijnmedewerkster. Hoewel mij al drie keer een vast contract was beloofd, werd dat toch telkens weer uitgesteld. Na de derde teleurstelling ben ik gaan kijken naar andere mogelijkheden. Mijn man werkte in de techniek en vroeg zich af of daar voor mij ook kansen lagen. Op een banenbeurs ging het balletje rollen. Na een assessment – dat is een test waarmee onder andere je huidige kennis in kaart wordt gebracht – bleek dat ik nog veel moest leren, maar wel over de juiste instelling beschikte om in de techniek aan de slag te gaan. Via OTIB, tegenwoordig bekend als Wij Techniek, ging ik vier weken op cursus. Daarna liep ik vier weken stage bij een bedrijf en dat resulteerde in een baan!”

Van koeltechniek naar ventilatie

“Bij die werkgever ontwikkelde ik me, door in deeltijd leren, tot koelmonteur niveau 2. Een periode van zes weken bestond uit één week op cursus en vijf weken werken.”

Toch switchte ze naar de ventilatie. “Dat ik bij dat bedrijf weg moest, had te maken met de geboorte van ons eerste kindje. De techniek is een supermooie branche om in te werken, maar men is nog niet gewend aan parttime werkuren. Daar ligt mijns inziens wel een gemiste kans voor bedrijven die technici tekort komen. Dat zou voor veel vrouwen de drempel veel lager maken om voor de techniek te kiezen, via omscholing of zij-instroom. Maar dat terzijde!”

“Ik ging vervolgens in de ventilatietechniek aan de slag bij het bedrijf waar ook mijn man werkzaam was als verwarmingstechnicus. Ventilatietechniek was nieuw voor mij, dus ik bleef een zogenaamde ‘zij-instromer’. Ik had natuurlijk wel technische kennis vanuit de koudetechniek. De eerste twee maanden liep ik mee met verschillende collega’s. Je gaat dus meteen mee op pad! In de dagelijkse praktijk leer je dan al snel een heleboel kneepjes van het vak. Iedereen die gewoon een beetje handig is, bereid is om te luisteren, te leren en gemotiveerd is, kan in de ventilatietechniek aan de slag. Ook vanuit het werk krijgen we soms korte cursussen of trainingen aangeboden, zoals ‘veilig werken op het dak’ of ‘veilig werken met een hoogwerker’. Daar gaat dan iedereen naartoe, dus dat pak je al zij-instromer ook meteen mooi mee. Dus ja, als de wil er is, als je netjes richting de klant kunt zijn, als je flexibel bent en je je aan de geheimhoudingsplicht kunt houden, dan is er werk voor je in deze branche.”

Francisca aan het werk als Ventilatiemonteur

Geen ‘vrouw’, gewoon ‘een van de monteurs’

“De afgelopen 1,5 jaar werk ik bij Feenstra als onderhoudsmonteur ventilatie. Het werken in de ventilatietechniek bevalt me goed. Het werk is leuk en afwisselend. Ik vind Feenstra een prachtig bedrijf en heb een erg leuke groep collega’s. Ja, dit zijn allemaal mannen, maar ik ervaar hier niet dat ik anders word bekeken, omdat ik toevallig een vrouw ben. Ik ben gewoon ‘een van de monteurs’.

Iedere vrijdag krijg je je weekplanning door voor de komende week. In principe heeft iedere monteur zijn eigen werkgebied en hoef je niet langer dan een uur te rijden. Is er een keer nood aan de man, dan kan het zijn dat je langer in de auto zit. Je moet geen 9-5 mentaliteit hebben in deze baan. Het kan altijd een keertje tegen zitten op het werk of in het verkeer. Maar het bevalt mij zó goed dat ik erover denk om toch weer een verdiepingscursus te gaan doen, om bijvoorbeeld door te groeien naar storingsmonteur ventilatie.”

Ook laten omscholen?

Heeft het verhaal van Fransica jou geïnspireerd en wil jij je ook laten omscholen, naar bijvoorbeeld ventilatiemonteur? Neem dan contact op met onze studieadviseurs! Zij helpen je graag!

Neem contact op

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001