Martine Paalman-Markvoort
Van Thuiszorgmedewerkster naar Onderhoudsmonteur cv
‘De techniek’ is een breed begrip. Er zijn talloze functies in de techniek die je kunt vervullen. Bovendien gaan technische ontwikkelingen hard en komen er steeds nieuwe mogelijkheden bij.
Wil je werken in de techniek, dan liggen de baan- en carrièrekansen voor het oprapen. Wil jij veranderen van baan en aan de slag in de techniek? Of zoek jij verdieping van jouw technische kennis en vaardigheden? TechniekOpleiding.nl helpt je daarbij.
Techniek is dat wat achter iets zit om het werkend te krijgen. Een brede omschrijving, maar dat is techniek ook.
Werk je met, of in de techniek, dan ontwerp je, maak je of onderhoud je apparaten, systemen of processen die door de mens zijn gemaakt.
Technologische vooruitgang heeft verschillende aspecten van het menselijk leven veranderd. Dat begon met de ontwikkeling van de landbouw en uitvindingen als het wiel en de ploeg. Tegenwoordig volgen de ontwikkelingen elkaar razend snel op en heeft het invloed op de manier waarop we wonen, werken, voedsel produceren, reizen, noem maar op.
Zonder techniek zou onze maatschappij niet meer functioneren.
De techniekbranche is heel breed. Het omvat alle bedrijven die zich bezighouden met het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en distribueren van technologische producten en diensten.
Techniek is de drijvende kracht achter een heleboel vakgebieden. Waaronder:
Binnen deze vakgebieden zijn er weer talloze technische beroepen. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op, dat er continu nieuwe beroepen ontstaan.
Tegenwoordig gaan de technische ontwikkelingen razendsnel. De grootste verandering voor de maatschappij vond plaats door de eerste technologische revolutie: de industriële revolutie die rond 1750 begon. Tijdens de industriële revolutie veranderde de manier waarop goederen en voedsel werd geproduceerd. Door de uitvinding van onder andere de stoommachines ontstonden fabrieken. Mensen gingen vanaf het platteland werken in de fabrieken, met verstedelijking tot gevolg.
Met de komst van elektriciteit, de opkomst van de olie-industrie en de uitvinding van de verbrandingsmotor, werd in deze tweede revolutie (vanaf 1870 – 1910) de basis gelegd voor de huidige techniek.
De derde technologische revolutie is die van de informatietechnologie. Wat begon met de uitvinding van de telefoon, ging verder met de uitvinding van de microchip en computer, en de opkomst van het internet. Niet alleen heeft dit onze manier van communiceren veranderd, ook zijn in deze periode in hoog tempo allerlei apparaten ontwikkeld die ons leven makkelijker maken en processen automatiseerden.
De transitie waar we nu in zitten is die van de derde naar de vierde technologische revolutie: de smart industry. Techniek en automatiseringen worden gekoppeld aan data. Kunstmatige intelligentie is met een opmars bezig.
In hoog tempo vinden ontwikkelingen plaats. Van vergaande procesautomatisering in fabrieken, tot smart homes. Het aansturen van processen of systemen op basis van data vind binnen steeds meer vakgebieden plaats.
We komen steeds meer tot het besef dat al deze technologische ontwikkelingen en de verandering in de manier waarop we zijn gaan leven, behoorlijk van invloed is op het leven op aarde.
De nieuwste technologische ontwikkelingen zijn veelal gericht op duurzaamheid. Niet alleen door productieprocessen nog efficiënter in te richten, maar ook om het uitputten van natuurlijke bronnen tegen te gaan. Technologieën volgen elkaar op om de impact (onze footprint) te verkleinen. Denk aan ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, zoals zonnepanelen, windmolens en elektrisch rijden.
Door de snelle technologische ontwikkelingen neemt ook het aantal technische beroepen toe. Technologie heeft weliswaar veel handwerk vervangen die fabrieksarbeiders deden, door de snelle technologische ontwikkelingen zijn steeds meer technici nodig. Zo is er een hele grote vraag naar developers en technici op IT vlak, maar ook naar installateurs en monteurs die overweg kunnen met steeds geavanceerdere machines en technieken.
Veel technische bedrijven staan te springen om technisch geschoold personeel.
In de traditionele vorm van onderwijs, kost het halen van een MBO-diploma zo’n 4 jaar. Niet alleen leer je tijdens de opleiding de basis in een bepaald vakgebied, ook doorloop je verschillende stages en krijg je verplichte vakken als Nederlands, Rekenen en Burgerschap.
Steeds meer bedrijven kiezen niet voor de traditionele mbo’er, maar leiden nieuwe medewerkers heel gericht op. Door alle ontwikkelingen zijn ook de werkzaamheden steeds specialistischer aan het worden. Een mbo-opleiding geeft een goede kapstok, maar echt functioneel inzetbaar worden mensen pas als ze kennis hebben van de specialisatie van het bedrijf.
Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor het heel specifiek opleiden van technici. Dit door de eis van een mbo-diploma los te laten en de nieuwe medewerker losse cursussen te laten volgen die aansluiten bij de werkzaamheden in het bedrijf. Ook incompany opleiden wint aan populariteit. Zo leren nieuwe medewerkers wat ze moeten weten om snel de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Deze vorm van opleiden is in veel situaties een stuk efficiënter.
Wil jij werken in de techniek? De baankansen zijn er, TechniekOpleiding.nl helpt je aan de juiste kennis.
Werken in de techniek heeft veel verschillende voordelen. We geven je de 5 grootste voordelen van werken in de techniek.
Werken in de techniek betekent een grote kans op een baan. Zowel voor ervaren technici, als voor wie net van school komt of uit een ander vakgebied komt. Op ieder niveau zijn er baankansen genoeg. Je hoeft dus bang te zijn dat je geen leuke baan kunt vinden.
Ook voor de toekomst is de verwachting dat de vraag naar technici alleen maar verder toeneemt. Kies je voor het werken in de techniek, dan is jouw kans op een baan heel groot. Nu, maar ook in de toekomst.
Doordat goed technisch personeel schaars is, zijn werkgevers bereid meer te betalen. Werk je in de techniek, dan is de kans groot dat je meer verdient dan wanneer je voor werk in een andere sector zou hebben gekozen.
De ontwikkelingen in de techniek gaan razendsnel. Er valt altijd meer te leren en te ontdekken. De meeste werkgevers moedigen medewerkers aan zich verder te ontwikkelen. Dat kan door steeds andere en uitdagende werkzaamheden te krijgen, maar ook door jou de mogelijkheden te geven je te specialiseren.
Loop je vast bij je huidige werkgever? Dan is de markt zo dat je makkelijk kunt overstappen naar een ander bedrijf waarbij je wel de kansen krijgt.
Werk je in de techniek, dan levert jouw werk meestal direct zichtbaar resultaat op. In de meeste technische functies ben je lekker in de weer en heb je veel afwisseling. En dat wat je doet, is direct zichtbaar. Dat geeft veel voldoening.
De uitdagingen die we als maatschappij op het gebied van duurzaamheid hebben, vereisen nieuwe technieken. Technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid volgen elkaar razendsnel op.
Denk aan oplossingen voor het capaciteitsprobleem van het energienetwerk nu we steeds meer gebruik maken van elektriciteit enerzijds, en anderzijds steeds meer stroom opwekken. Of aan oplossingen voor het vinden van alternatieven voor fossiele brandstoffen. De zonnepaneelvelden, elektrificatie van voertuigen, het op grote schaal plaatsen van windmolens… Wil jij bijdragen aan een duurzame wereld, dan kun je als techneut je hart ophalen.
TechniekOpleiding.nl helpt je de techniek in. Niet alleen is TechniekOpleiding.nl het onafhankelijke platform voor technische opleidingen, ook staan we voor jou klaar om je te helpen de juiste keuzes te maken. We helpen jou te ontdekken welke functie in de techniek past bij jou en we helpen jou met de juiste opleidingen om daar te komen.
Lees hun ervaringen!
Van Thuiszorgmedewerkster naar Onderhoudsmonteur cv
Van APK-keurmeester naar Servicemonteur cv
Van Magazijnmedewerkster naar Monteur
Ontwikkeladvies
Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.