F-gassen certificaat

Werk je met koelmiddelen, dan is een f-gassen certificaat verplicht.

Wat zijn f-gassen? Waarom is het verplicht een f-gassen certificaat te behalen? En hoe haal je je certificaat?

Wat zijn F-gassen?

F-gassen is een verzamelnaam voor synthetische koudemiddelen die gebruikt worden in systemen waarmee gekoeld of verwarmd kan worden, zoals in aircosystemen, koelsystemen en warmtepomsystemen.

Hoewel de naam f-gas doet vermoeden dat het om een gas gaat, zijn f-gassen vloeibaar bij kamertemperatuur. In de koelkring waarin f-gassen worden gebruikt, verandert de vloeistof in gas (door middel van een verdamper), of keert het weer terug tot vloeistof (door middel van een condensor). De temperatuur die het f-gas afgeeft in het systeem, is afhankelijk van de druk die op het gas wordt uitgevoerd.

F-gassen zijn heel schadelijk voor het milieu. Komen f-gassen vrij, dan zorgt dit voor aantasting van de ozonlaag. Ze zijn niet direct gevaarlijk als je fysiek in aanraking komt met f-gassen, maar de gevolgen voor het milieu zijn groot.

Daarom mogen f-gassen nooit zomaar vrijkomen. Sinds 2020 is het daarom verplicht voor iedereen de werkt met koel- of verwarmingssystemen waarin f-gassen worden gebruikt, om een f-gassen certificaat te behalen. Tijdens een cursus f-gassen leer je hoe je veilig kunt werken met f-gassen.

Omdat f-gassen zo schadelijk zijn, zijn er veel ontwikkelingen gaande op het gebied van koudemiddelen. Zo worden synthetische koudemiddelen verboden en worden ze vervangen door natuurlijke koudemiddelen. Deze zijn minder belastend voor het milieu, maar wel gevaarlijker voor de mens. Zo zijn sommige natuurlijke koudemiddelen explosiegevaarlijk. Daarom is ook een f-gassen certificaat verplicht als je werkt met deze natuurlijke koudemiddelen.

Certificaat F-gassen 1 en F-gassen 2

Als je het F-gassen certificaat wilt behalen, dan heb je keuze uit twee verschillende F-gassen certificaten: categorie 1 en categorie 2. Welk F-gassen certificaat jij nodig hebt, hangt af van wat je werkzaamheden zijn.

F-gassen categorie 1

Na het behalen van F-gassen certificaat categorie 1 mag je alle werkzaamheden uitvoeren aan mobiele en stationaire koelinstallaties met een koudemiddelinhoud groter dan 3 kg. Ook kun je leidingen gasdicht solderen.

F-gassen categorie 2

Behaal je het F-gassen categorie 2 certificaat? Dan mag je handelingen uitvoeren aan de gashoudende delen van een warmtepompinstallatie met minder dan 3 kg koudemiddel.

F-gassen certificaat behalen

Iedereen die werkzaamheden uitvoert aan gashoudende delen van koelinstallaties, heeft verplicht een f-gassen certificaat nodig om aan deze installaties te mogen werken.

Een f-gassen certificaat behaal je door een examen te behalen in f-gassen categorie 1 of f-gassen categorie 2. Om dit examen te behalen kun je een cursus f-gassen volgen.

Tijdens deze cursus leer je meer over koudemiddelen, het solderen van koperen leidingen in het koelcircuit en het testen, legen, vullen, vacumeren, instellen en inregelen van deze koelkring.

De duur van de f-gassencursus verschil voor f-gassen categorie 1 en categorie 2. In 7 tot 10 cursusdagen wordt jij helemaal klaargestoomd voor het f-gassen examen.

Wat je nog meer wilt weten over een cursus f-gassen

Wil jij je laten omscholen tot bijvoorbeeld aircomonteur of warmtepompmonteur en alle soorten werkzaamheden kunnen uitvoeren om airco- of warmtepompinstallaties te kunnen aanleggen, in bedrijf te kunnen stellen of onderhoud en reparaties hier aan uit te kunnen voeren? Dan heb je een f-gassen certificaat nodig.

Wil je als zij-instromer een f-gassen certificaat halen, dan heb je wel eerst de basiskennis nodig van aircotechniek of koeltechniek.

  • Je moet echt ruime theoretische kennis van de koelkringloop en het h log p-diagram hebben
  • Je hebt inhoudelijke kennis nodig van de werking van koelsystemen
  • Je hebt een aantal jaren relevante werkervaring met koelinstallaties
  • Je hebt ervaring met het hardsolderen aan leidingen

Twijfel je of je voldoende kennis hebt? Onze studieadviseurs adviseren je graag.

Neem contact op

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001