Meet- en regeltechniek opleiding

Leer een automatisch proces inregelen op basis van metingen

Wil jij aan de slag in de meet- en regeltechniek en ben je op zoek naar mogelijkheden om je om te scholen? Lees meer over meet- en regeltechniek en hoe je na enkele cursusdagen al in de meet- en regeltechniek aan het werk kunt.

Wat is meet- en regeltechniek?

De meet- en regeltechniek bestaat uit facetten die samenkomen: meettechniek en regeltechniek. In de meettechniek worden waarden gemeten. Dit gebeurt meestal door sensoren. De sensoren geven informatie door. Deze informatie wordt in de meettechniek verzameld en opgeslagen. Bijvoorbeeld in een PLC.

Met regeltechniek wordt vervolgens bepaald wat er moet gebeuren als er bepaalde waarden worden gemeten. Dit gebeurt doorgaans met behulp van programmatuur. Op basis van de ‘regels’ die geprogrammeerd zijn, vindt er wel of geen actie plaats.

Als meet- en regeltechnicus zorg je ervoor dat de juiste hardware wordt geplaatst om de metingen te verrichten en deze op te slaan. Denk aan sensoren, bedradingen en een computer (of PLC) met of zonder display. Tot slot regel je het systeem in door de software zo te programmeren, dat de gewenste acties worden uitgevoerd als bepaalde waarden gemeten worden.

Waar vind je meet- en regeltechniek?

Meet- en regeltechniek vind je op plekken waar regelingen nodig zijn om processen te automatiseren.

Een omgeving waar meet- en regeltechniek veel voorkomt is in de industrie. Denk aan het regelen van de temperatuur in een oven, het stilzetten van een proces als toleranties worden overschreden, of het in werking stellen van een lopende band of robotarm, als de sensor beweging detecteert. Ook de werking van een robotarm zelf is een mooi voorbeeld van meet- en regeltechiek.

Naast de industrie vindt meet- en regeltechniek ook veel plaats in gebouwautomatisering. Klimaatinstallaties bijvoorbeeld, maken veel gebruik van meet- en regeltechniek.

Werken met meet- en regeltechniek in de industrie

Werk je in de industrie, dan weet jij met jouw kennis en ervaring hoe je een procesinstallatie veilig installeert en inregelt. Jij weet letterlijk aan welke knoppen je moet draaien om een proces snel stabiel te krijgen. Jij begrijpt niet alleen de techniek, maar ook het proces. Dat brengt je vaak bij interessante fabrieken in bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie of de chemie. Is de alles onder controle? Dan heb je tijd voor onderhoud en andere klussen, zoals inspecties. Als er storingen zijn kun je snel ingrijpen om het proces weer onder controle te krijgen. Jouw werk wordt daardoor nooit saai!

Als je een opleiding hebt gedaan in de meet- en regeltechniek, dan kun je (een deel) van de volgende werkzaamheden (veilig) uitvoeren aan procesinstallaties:

  • procesinstallaties opbouwen
  • procesinstallaties testen
  • procesinstallaties in gebruik nemen
  • onderhoud aan procesinstallaties plegen
  • storingen zoeken en oplossen in procesinstallaties
  • uitbreidingen uitvoeren aan procesinstallaties

Werken met meet- en regeltechniek in gebouwen

Werk je met meet- en regeltechniek in gebouwen, dan zorg je vaak voor het juist afgestelde klimaatinstallaties. Ook heb je veel afwisseling in E- en W-klussen. Je zorgt voor het comfort van de gebruikers van de ruimten. Daarbij krijg je te maken met persoonlijke voorkeuren van mensen, maar ook met arbo-technische aspecten. Ook milieuaspecten en energiebesparing worden steeds belangrijker.

Jij voert (een deel) van de volgende werkzaamheden (veilig) uit in een klimaatsysteem van gebouwen:

  • HVAC veldcomponenten installeren en monteren
  • veldcomponenten aansluiten op een GBS of regelinstallatie
  • IO testen
  • installeren van regelsoftware
  • inregelen van het regeltechnisch ontwerp (RTO)
  • storingen zoeken en oplossen in klimaatsystemen
  • uitbreidingen uitvoeren aan klimaatsystemen

Wat kun je worden als je een opleiding in de meet- en regeltechniek hebt afgerond?

Een aantal voorbeelden van functies waar meet- en regeltechniek aan ten grondslag ligt:

Meet-en regeltechniek: Industrie

  • (1e) monteur elektrotechniek en instrumentatie
  • Technicus elektrotechniek en instrumentatie
  • Elektromonteur
  • Technisch operator
  • Procesoperator
  • Service en onderhoudsmonteur instrumentatie
  • Technische dienst medewerker procesautomatisering
  • Medewerker technische dienst
  • Monteur technisch dienst

Meet-en regeltechniek: Gebouwen

  • (1e) monteur elektrotechniek en gebouwautomatisering
  • Technicus elektrotechniek en gebouwautomatisering
  • Werkvoorbereider utiliteit
  • Monteur HVAC
  • Technicus HVAC
  • Service en onderhoudsmonteur klimaatsystemen
  • Service en onderhoudsmonteur gebouwautomatisering
  • Inbedrijfsteller gebouwautomatisering
  • Meet- en regeltechnicus gebouwen

Omscholen naar de meet- en regeltechniek

Wil je graag een carrièreswitch maken naar de meet- en regeltechniek? TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte technische opleidingen voor volwassenen die zo zijn samengesteld dat jij snel aan de slag kunt in de meet- en regeltechniek. Geen jarenlange opleidingen, maar praktische cursussen waardoor je na enkele cursusdagen al aan de slag kunt bij een werkgever.

Zo kun je als zij-instromer de cursus Meet- en regeltechniek – Basis volgen. Na enkele cursusdagen ben jij al in staat om aan de slag te gaan in de meet- en regeltechniek. Zo ben je na het volgen van de cursus al in staat om eenvoudige storingen te verhelpen, inspecties uit te voeren aan opnemers en regelkleppen en kun je eenvoudige onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

De ideale eerste stap voor een carrière in de meet- meet en regeltechniek. Je hebt voor het volgen van de basiscursus geen vooropleiding nodig in de techniek.

Werken en leren in de meet- en regeltechniek

TechniekOpleiding.nl maakt zich sterk voor het opleiden en inzetten van Functioneel Inzetbare Personen. Een functioneel inzetbare persoon is iemand die na het volgen van een korte opleiding, zoals de hierboven genoemde basiscursus in de meet- en regeltechniek, in staat is om bepaalde routinematige werkzaamheden uit te voeren. Dit betekent dat je dus al direct de werkvloer op kan gaan. Werk je onder begeleiding van een meer ervaren collega, dan doen je al snel veel praktijkervaring op.

Opleiding meet- en regeltechniek

Wil jij een opleiding volgen in de meet- en regeltechniek? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. TechniekOpleiding.nl biedt veel verschillende opleidingen en cursussen binnen de meet- en regeltechniek. Onze studieadviseurs helpen je graag de juiste keuze te maken.

Wat je nog meer wilt weten over een opleiding in de meet- en regeltechniek

Overweeg jij om een opleiding in de meet- en regeltechniek te volgen? Onderstaand vind je nog wat praktische informatie.

Is er werk voor een zij-instromer in de meet- en regeltechniek?

Er is zeker werk voor mensen die zich hebben omgeschoold en als zij-instromer aan de slag willen in de meet- en regeltechniek. De techniek heeft al jaren te kampen met een groot tekort aan technici. De instroom vanuit de reguliere mbo-opleidingen is te klein om invulling te geven aan de vraag vanuit de werkgevers.

Wat moet je kunnen om een opleiding meet- en regeltechniek te volgen?

Als je kiest voor een basistraining meet- en regeltechniek, dan heb je geen specifieke voorkennis nodig. Ook niet-technici kunnen deze cursus volgen. Wil je je laten omscholen in de richting van de meet- en regeltechniek, dan is een basiscursus dus de eerste stap. Heb je de basiscursus afgerond of heb je al ervaring in de elektrotechniek en wil je je verder verdiepen, dan zijn er diverse vervolgcursussen. Zo kun je je bijvoorbeeld verder ontwikkelen op het gebied van PLC-programmeren.

Kun je ook instromen zonder mbo-diploma of diploma in de meet- en regeltechniek?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte opleidingen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen. Als je nog geen voorkennis of diploma hebt, start je met een basiscursus meet- en regeltechniek. Na het afronden van de basiscursus kun je in feite al meelopen met een ervaren collega en aan de slag gaan met het uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden in je nieuwe baan.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001